Stöd Djurens Rätt!

lördag, februari 19, 2011

Hur jag sätter betyg

Jag kikar gärna in på en massa filmbloggar för att få lite tips på bra filmer. Ibland ser jag att dom har skrivit om samma filmer som jag, men gett dom helt andra betyg. Det är lite kul, för jag gillar att jämföra hur olika åsikter man kan ha, och varför vi rankar samma film helt olika. Det är kul att läsa andras åsikter, och se vad som föll/inte föll dem i smaken.

Jag började dock fundera lite, och kom fram till att ett inlägg ang hur jag delar ut betyg till filmer skulle vara på sin plats, vad jag tittar på och går efter så att säga.

 1. Uppbyggnad:
  I början ska man bli nyfiken, i mitten ungefär ska "the point of no return" dyka upp, i slutet ska "the big bang" komma, och de allra sista minuterna ska vara en bra avslutning. Uppbyggnaden är grunden för hur handlingen tar sig och hur karaktärerna känns.
 2. Handling:
  A och O i en film enligt mig. Handlingen måste fånga mig direkt, den ska vara gripande och man ska vilja se slutet. Går hand i hand med Uppbyggnaden.
 3. Karaktärer:
  Figurerna som är med i filmen måste vara starka. Alltså inte starka "jag-klarar-mig-själv" eller "jag-kan-lyfta-100-kg-utan-problem", utan lysa av utstrålning. Man ska kunna känna med karaktärerna, känna spympati, hat, ilska, sorg eller något annat för dem. Man ska vilja följa en karaktär
 4. Effekter:
  Bra effekter betyder inte alltid bra film. Filmen kan vara snyggt gjord, men handlinge suga. Dessutom kan specialeffekter gå till överdrift och då är det inte längre kul.
 5. Skådisar:
  Även om skådisar jag älskar skulle vara med i en film är det inte en garanti för att filmen får toppbetyg. Ett bra exempel på detta är Once upon a time in Mexico, där alla "Hollywood-effekter" förstörde hela filmen, TROTS bra skådespelarinsatser.
 6. Nostalgi:
  Det här är egentligen lite fusk, men en film jag uppskattade när jag var liten får oftast högre betyg av mig, då jag känner mig sådär mysigt nostalgisk när jag tittar på dem. Ganska ofta tycker jag fortfarande om filmen i sig, men ger den nästan alltid högre betyg än vad den förtjänar just på grund av detta.

1 kommentar:

Holger sa...

Hej!
Märks att du tänkt igenom det hela ordentligt, sedan är det ju alltid roligt att inte alla tycker likadant om en film.