Stöd Djurens Rätt!

tisdag, januari 05, 2010

Tecknade serier

Holger skrev en kommentar i mitt förra inlägg och frågade vilka mina favoriter innom tecknad film var. Så bra då att jag hade tänkt skriva det ^^

Jag såg nyss ett par gammla Musse Pigg filmer från 1935-1936, och jag måste nog säga att äldre tecknat är bäst! Så klart finns det undantag som bekräftar reglen, det finns det ju alltid. Exempel på detta är Billy och Mandy, Cow and Chicken, 2 stupid dogs och lite sån annan kass humor.

När det kommer till klassikerna så älskar jag Felix the Cat, Betty Boop, Kalle Anka(fast inte på julafton, det är såååå uttatat), Musse Pigg, Pluto, Tom och Jerry och alla dom där :P

Det jag gillar bäst är att humorn inte var lika strikt som den är idag. En av mina favoriter med Musse Pigg är "Mickeys Garden" där Musse och Pluto jagar insekter, men av en slump får de en stor dos insektsmedel över sig själva, och drogade som dom blir, tror dom att dom krymper till insektsstorlek. Insekterna börjar mumsa på insektsgiftet och blir jättefulla. Nå? Hur mycket förekommer droger och alcohol som ett humoristiskt inslag i tecknad film idag? Just det.

Ett annat exempel på detta är Betty Boop-kortfilmen "Ha ha ha!" från 1934. Den blev senare bannlyst eftersom det används lustgas i filmen, och detta klassas som en drog.

Förutom förekomsten av droger och alcohol var humorn i tecknad film förr även lite galnare och psykadelisk. Bra exempel på detta är Tom och Jerry. Jag menar, hur ofta ser man någon gömma sig ovanpå ett fiskespö nu för tiden? Eller figurer ur en ritning som Tom har gjort, varknar till liv och pratar med Jerry? Eller min favorit: Toms alla formskiftningar när han kryper in i Jerrys hål, blir träffad av en stekpanna eller sväljer biljardbollar?

Och självklart, inte att förglömma, tecknade serier var gjorda med KÄRLEK förr! Nu är många figurer kantiga och platta och saknar detaljer, och hur kul är det?


2 kommentarer:

Holger sa...

Hej!
Jag håller med dig. Äldre tecknade filmer hade mer av anarkism och skaparglädje i sig.
Men Kalle och hans vänner på julafton är en fin tradition:-)

mamma sa...

glöm inte Svampbob :)