Stöd Djurens Rätt!

måndag, november 09, 2009

Hos en kommpis

Idag var jag hos en kommpis och tillsammans analyserade vi lite filmklipp/trailers från olika filmer. Vi tittade på gammla svartvita filmer och jämförde dom med nyare filmer i färg. Vi pratade även om hur olika filmer uttryckte olika kännslor och stämmningar genom musik, kameravinklar och miljö.

När det gäller de svartvita filmerna från 30, 40 och 50-talet jämfört med nyare filmer, la vi märke till hur mycket snabbare klipp man gör idag. Ta själva en titt på olika filmer, så kommer ni att märka att äldre filmer har längre scener, utstuderade karaktärer(den snygga hjälten, den onda skurken, den smara professorn och den svaga, skrikande kvinnan) och trumpet-musik så långt ögat(och örat) når.

I nyare filmer är tempot snabbt, karaktärerna något mindre utstuderade(hjälten visar sig vara skurk, den smarta professorn är egentligen galen, ondingen en mes och kvinnan guldmedaljör i prickskytt och kickboxning) och musiken unik för varje film.

Musik som verkligen satt sina spår i filmens värld är musiken från "Den gode, den onde och den fule". Vi såg en duellscen från den filmen och tittade då främst på hur kameravinklarna var uppbyggda, hur viktiga personernas ansiktsuttryck är och hur små detaljer får hela filmen att framstå som mer spännande än Willhem Tells sons tankar just innan fadern skjuter iväg en pil mot hans huvud.

Jag älskar att fundera på vad olika händelser, personer, färger, miljöer mm i film egentligen har för betydelse för handlingen och stämmningen. Till exempel sätter man inte en stark, snygg tuffing i en roll som man vill att tittarna ska tycka lite synd om. Då är det bättre att låta karaktären ha en gäll stämma, glasögon och pottfrisyr. Man låter inte heller honom/henne ha modekläder, pradaskor och lacosteväska. Nej, ge personen en rutig flanellskjorta, smutsiga byxor, ärvda skor och ryggsäck. En dundermes med extra valp-charm var beställd!

Brukar ni studera filmer? Eller ni normala människor intresserar kanske er mer för själva filmen och dess handling? Berätta vettja!

1 kommentar:

Holger sa...

Hej!
Det var en verkligt begåvad kompis du ha får jag säga:-)
Intressant att diskutera film.